Nasil Bir Ekonomi – Nasil Bir Ekonomi

Türkiye’nin suyunu biriktirmesi gerekiyor

2010 yılı Ağustos ayı, Artvin… Tekfen Holding ve ANG Vakfı kurucusu, TEMA Vakfı’nın Onursal Başkanı Nihat Gökyiğit’le Macahel (Camili Köyü) yolundayız.

Gökyiğit, geziye katılanların zaman uyumunu sağlamak için kullandığı düdüğü öttürdü:

- Ekip olarak zamana çok iyi uydunuz. Biraz zamanımız var. Artvin’deki DSİ XXVI. Bölge Müdürü Sezai Sucu’dan Deriner Barajı başta olmak üzere Çoruh Vadisi’ndeki barajlar konusunda bilgi alabiliriz.

Sezai Sucu, Deriner Barajı şantiyesinde sunuma başladı:

- 1962’de 10 baraj varmış. Şu anda 15 baraj var. Bölgemizde toplam 168 nehir tipi hidroelektrik santralının kurulması söz konusu. Bölgemizdeki barajların toplam maliyeti 25 milyar doları bulacak.

Sunum sonrası Macahel’e gitmek üzere minibüse binince Nihat Gökyiğit’e bölgedeki hidroelektrik santrallar ile ilgili tartışmayı anımsattık, yanıtladı:

- Hidroelektrik santrallarının doğada değişime yol açtığı bir gerçek. Ancak, Türkiye’nin suyu biriktirmeye ihtiyacı var. Elbette suyu barajlar yoluyla biriktirmek söz konusu.

Bunun üzerine araya girdik:

- “Doğa mı, suyu biriktirmek mi?” gibi bir ikilem durumu var değil mi?

Yaklaşımını ortaya koydu: - İşin doğrusu ben keskin bir şekilde, “Asla istemeyiz” gibi bir çıkışı doğru bulmuyorum. Çünkü, Türkiye zannettiğimiz gibi “su zengini” bir ülke değiliz.

Ardından ekledi:

- Yer seçimleri çok dikkatli yapılarak bir şekilde baraj ve hidroelektrik santrallar kurmak durumundayız. Çünkü, “temiz enerji” nin kaynaklarından biri de bu.

Bu kış şu ana kadar ülkemizin her köşesi yeteri kadar yağış alamamaktan kıvranıyor.

Barajlardaki sular risk seviyesine çekilmiş bulunuyor…

Nihat Gökyiğit’in 13 yıl önce Macahel yolundaki sözleri kulaklarımda çınlıyor:

- Türkiye’nin suyunu biriktirmesi gerekiyor…

GÜNCEL

tr-tr

2023-01-27T08:00:00.0000000Z

2023-01-27T08:00:00.0000000Z

https://nbe.pressreader.com/article/281638194337323

NASIL BIR EKONOMI MEDYA HABER BASIN A.S. (Turkey)