Nasil Bir Ekonomi – Nasil Bir Ekonomi

KKM'de faiz tavanını Hazine 92.5 milyar ödemeden kaldırsaydınız ya!

Merkez Bankası dün iki kararı daha yürürlüğe koydu.

Bunlardan biri kur korumalı mevduatta faiz tavanının kaldırılması. KKM uygulaması başladığından beri bu hesaplara politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz uygulanabiliyordu. Son durumda politika faizi yüzde 9 olduğu için bu hesapların faizi de en fazla yüzde 12 olabiliyordu.

Uzunca bir süre kur artışı faiz getirisinden yüksek olduğu için faizi hiç önemsemeyen hesap sahipleri, kur artışı çeşitli yollarla önlenince yalnızca yüzde 12 faize kalmış, bu oran da normal mevduat faizinden çok düşük olunca KKM’den çıkış başlamıştı.

Merkez Bankası da bu çözülmeyi frenleyebilmek için faiz tavanını kaldırma kararı aldı. Artık bankalar KKM sahibine istedikleri faizi verebilecek. Hesap sahiplerinin KKM’den çıkıp başka alanlara gitmesi önlenmiş olacak, en azından bu sağlanmaya çalışılacak.

Peki şimdi sormayalım mı, “KKM hesaplarına en başta niye tavan faiz getirdiniz” diye...

“Tavan faiz getirerek kur artışı faiz getirisinin üstünde olduğu için Hazine'den dokuz ayda tam 92.5 milyar lira ödenmesine niye yol açtınız” diye... (İlk ödeme martta başladı, kasımda da fark ödemesi yoktu, o yüzden dokuz ay.)

Sormayalım mı, “Belki faizi sınırlamasaydınız bu 92.5 milyarın bir kısmını daha yüksek faiz verecekleri için bankalar üstlenecek, bu tutarın belki de yarısı bütçede kalacaktı, bunu niye yapmadınız” diye...

Kur artışının faizden fazla olması durumunda bunun Hazine için yük olacağı o kadar açıktı ki... Bunu KKM uygulamasının başladığı günlerde, bu köşede, ta 29 Aralık 2021’de yazmış ve “Kur korumalı mevduata niye tavan faiz getirildi” diye sormuştum. Sözüm ona faizler yükselmeyecekti ya, bankaların da KKM üstünden bir faiz yarışına girmesi istenmiyor gibiydi ya, bu gerekçelerle “politika faizi + 3 puan” kararı getirildi. Şimdi de “politika faizi + istediğiniz kadar” kararı alındı.

Çare yoktu, çünkü KKM çözülmeye başlamıştı.

KKM’yi tutmak için kuru bırakmak olmazdı, o zaman faizi salmak gerekiyordu, o yapıldı.

Demek ki neymiş; hem faizi, hem kuru birlikte kontrol etmek mümkün değil diyenler doğru söylüyormuş. Hemen ortaya atılanlar çıkacaktır; “Ama politika faizi yüzde 9” diye... Doğru da, o faizin bir anlamı kaldı mı ki...

Yeter ki döviz gelsin

Dünün kararlarından biri de yurt dışından getirilip Merkez Bankası’na satılan dövizler için destek ödemesi yapılmasını öngörüyor.

Firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerini bankalar aracılığıyla Merkez Bankası’na satmaları durumunda belli bir süre boyunca döviz alım yapmama taahhüdünde bulunulması şartıyla firmalara dönüşüm kuru üzerinden TL’ye çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği ödenecek.

Yani Merkez Bankası nereden ne bulabilirim, nereden döviz temin edebilirim diye doğrusu epeyce uğraş veriyor. Bu yolla kayda değer bir döviz gelir mi, bilemeyiz; zaman gösterecek.

GÜNCEL

tr-tr

2023-01-27T08:00:00.0000000Z

2023-01-27T08:00:00.0000000Z

https://nbe.pressreader.com/article/281711208781355

NASIL BIR EKONOMI MEDYA HABER BASIN A.S. (Turkey)