Nasil Bir Ekonomi – Nasil Bir Ekonomi

“Bursa’da kaçak fabrikalarla mücadeleye yetişemiyoruz”

ESRA ÖZARFAT-ALİ ŞAHİN/

Tarım alanlarının kaçak olarak sanayi ve konut alanına dönmeye başladığı Bursa’nın Nilüfer ve Kestel ilçelerinde yapılan yıkımlar, sorunun önüne geçemedi. İki ilçenin de belediye başkanı, sorunun kendilerini aştığını, kaçak yapılarla mücadeleye yetişemediklerini söyledi.

Bursa’da son dönemde yaygınlaşan ve ‘büyük ova koruma alanı’nda kalmasına karşın çeşitli yollarla imalathaneye dönüştürülen kaçak yapılarla ilgili geçtiğimiz günlerde önemli bir adım atılmış, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Kaçak Yapılarla Mücadele ve Koordinasyon syon Toplantısı düzenlenmişti. Vali Yakup Canbolat başkanlığında gerçekleşen kleşen toplantının ardından kaçak yapıyla pıyla mücadele çalışmaları çerçevesinde e alınan karar sonucu kent genelinde eş zamanlı yıkımlar yapılmıştı. Özellikle ikle tarım arazileri üzerinde kaçak işyeri eri yapılaşmasının en yoğun olduğu Nilüfer ilçesinde de belediye ekipleri Çalı, Tahtalı ve Yaylacık mahallelerinde de tarım alanlarına yapılan ruhsatsız satsız yapıları yıkmıştı. Ama a yıkımlar tarım alanı talanının ının önüne geçemedi. Nilüfer üfer ilçesinin yapısal ve plananlama olarak hala gelişş- mekte olan bir ilçe olduğuna değinen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Nüfus artış hızı da rantı da yüksek olan bir bölge. Planlı ve yavaş büyüme öngörülmeliydi. meliydi. Ancak rantın bu kadar yüksek olduğu bir yerde bunu sağlamak yerel yöneticiler açısından zor görünüyor” dedi.

“5 yıkımın 3’ünü yapabiliyoruz”

Nilüfer’de konuttan çok kaçak fabrikalar kurulduğunu ileri süren Turgay Erdem, “Ben açıkçası kaçak yapıyla mücadele etmeye yetişemiyorum. Kaçak yapılaşma olsun istemiyorum ama maalesef yetişemiyorum. Bu tüm kurumlarla mücadele etmemiz gereken bir durum. Nilüfer’in kaçak konut değil, kaçak fabrika sorunu var. Tespit edilmemiş bir tane kaçak yapının olduğu yer bulunmuyor. Ama yıkım konusunda engellerle karşı karşıya kalıyoruz” diye konuşt konuştu.

Kentin tü tüm yerel yönetim ve kamu kurumlarıy kurumlarıyla birlikte hareket ederek kaçak yapı yapılaşmayla mücadele edilebileceğini dile getiren Turgay Erdem şunları söyl söyledi: “Kaçak inşaat ihbarı yapıldığında ya da tespit edildiğinde gidip orada öncelikle ö zabıt tutuyoruz. Zabıttan sonr sonra bilgi almak için vatandaşı belediyeye belediye çağırıyoruz. Daha sonra encüme encümene yazıyoruz. Encümenden cezası ve yıkım kararı çıkıyor. Yıkım k kararı ardından emniyetten yıkı yıkım için gün alıyoruz ve yıkıma gidiyoruz. Günde 5 yıkım ol olacaksa ancak 3’ünü yıkabiliy yoruz. İkisi o gün yürütmeyi durdurma kararı alıyor. Bu alanları koruması gereken kurumlardan biri tarım müdürlükleri. İmar affı yine gündemde. Yürütmeyi du durdurmayı kararı veren idare mahk mahkemesi de sorgulanmalı. Bir tane kaça kaçak yapının yapılmasına izin vermeyeli vermeyelim” ifadelerini kullandı.

YURT HABERLERİ

tr-tr

2023-01-27T08:00:00.0000000Z

2023-01-27T08:00:00.0000000Z

https://nbe.pressreader.com/article/281951726949931

NASIL BIR EKONOMI MEDYA HABER BASIN A.S. (Turkey)