Nasil Bir Ekonomi – Nasil Bir Ekonomi

Çin, IKBY ile 10 milyar dolarlık yatırımı görüşüyor

ESRA ÖZARFAT /

VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, ithalatın en büyük kalemini oluşturan enerjide bir an önce ciddi adımlar atılması gerektiğine işaret etti. Alkin, “İhraç ettikçe dış ticaret açığı veriyormuşuz gibi oluyor. Bunu çözmemizin bir yolu ara malı ithalatımızı yarıya indirecek işler yapmak” dedi.

Enerji verimliliği, enerji tasarrufu ve iklim değişikliği konularında farkındalık yaratmak amacıyla “Anadolu Buluşmaları” gerçekleştiren Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER), 28’inci toplantısını Bursa’da yaptı. Dalmaçyalı sponsorluğunda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin yaparken, EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ile VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz da programda konuşmacı olarak yer aldı. Kamu kurum ve kuruluşları, üniversite, sanayiciler, inşaat ve enerji sektörü temsilcileri ile çok sayıda STK temsilcisinin de yoğun bir katılım sağladığı toplantıda iklim değişikliği, enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konularını ele alındı.

Crowne Plaza Bursa Convention Center’da düzenlenen toplantının açılışında konuşan Prof. Dr. Emre Alkin, enerji maliyeti kadar enerji güvenliğinin de önemine vurgu yaptı. Enerji Bakanlığı verilerine göre konutlarda, binalarda tüketilen enerjinin sanayide tüketilen enerjiden daha fazla olduğuna işaret eden Alkin, “2019-2020-2021 yıllarına baktığımızda yerlilik oranının da, yenilenebilir enerji oranının da hızla düşmüş olduğunu ve doğalgaza bağımlı hale geldiğimizi görürüz.

Rus doğalgazına en bağımlı ülkenin Türkiye olduğunu söyleyebiliriz. Avrupalı meslektaşlarımız Rusya ve İranla yakınlığımız konusunda bizleri eleştiriyor ancak doğalgazın yüzde 50’sini neredeyse onlardan alıyoruz. İhtiyacımız ne kadar azalırsa diplomasimiz o kadar güçlü olacaktır. Bazı işler devrimdir bir gecede olur, bazı işler de evrimdir, tabandan yukarı doğru yapmak lazım. Biz de bu kapsamda şehir şehir gezerek bir verimlilik bilinci oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

“Faturaları yüzde 40 azaltmak mümkün”

Binalarda enerji verimliliği çalışmalarının doğru yapılması halinde faturaların yüzde 30 ila 40 oranında azaltılabileceğini belirten Emre Alkin, “110 milyar dolara koşan bir enerji tüketimimiz var. İhracatımız rekor kırıyor ancak ithal ettiğimiz ürünlerin birim değeri ihraç ettiğimiz ürünlerin birim değerinden ortalama yüzde 32 daha fazla. İhraç ettikçe dış ticaret açığı veriyormuşuz gibi oluyor. Bunu çözmemizin bir yolu ara malı ithalatımızı yarıya kadar indirecek müthiş işler yapmak. Ayrıca ithalatımızın en büyük kalemini oluşturan enerji işinde daha aklı başında adımlar atmamız lazım” diye konuştu. Emre Alkin, dijitalleşmenin enerji tasarrufu sağladığı yolundaki kanaatlerin doğru olmadığına da işaret etti.

ANA SAYFA

tr-tr

2023-01-27T08:00:00.0000000Z

2023-01-27T08:00:00.0000000Z

https://nbe.pressreader.com/article/281990381655595

NASIL BIR EKONOMI MEDYA HABER BASIN A.S. (Turkey)