Nasil Bir Ekonomi – Nasil Bir Ekonomi

Serbest ihracat dövizine %2 kur farkı ödenecek

Yurtdışından elde ettiği dövizi TCMB’ye satan ve belirli bir süre döviz almayacağı taahhüdünde bulunan şirketlere "dönüşüm desteği" getirildi

Merkez Bankası’nın Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğine göre, dövizini dönüştüren taahhüt sahibi firmalara, dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği ödenecek. Alınan taahhütler için hesaplanan döviz dönüşüm desteği tutarı, Merkez Bankası’nca firmaya ödenmek üzere ilgili bankaya aktarılacak. Mal ve hizmet ihracatçıları için de, Türkiye’ye getirilen yurtdışı kaynaklı dövizin en az yüzde 40’ı Merkez Bankası’na satıldıktan sonra kalan kısmının “TL vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesi” ve belirlenecek süre boyunca satılan tutardan daha fazla döviz alımı yapmama taahhüdünde bulunulması şartıyla”, firmalara dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği sağlanır” hükmü getirildi. Diğer yandan TCMB’nin, taraf olduğu kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında mevcut %12 olarak uygulanan faiz üst sınırının da kaldırıldığı duyuruldu. Bankalara gönderilen yazıda, faiz oranın, “bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olmamak koşulu ile bankalarca belirlenir" denildi.

Merkez Bankası 2023’ün ilk enflasyon raporunda yılsonu enflasyon tahminini %22,3’te tutarken, 2024 tahminini %8,8 açıkladı. İş Yatırım olarak 2023 ve 2024 enflasyon tahminlerimiz %37,5 ve %26. Rapordaki öngörü patikası enflasyonun yılın ilk altı ayında keskin düşerek haziran sonunda yüzde 30 civarına gerileyeceğine işaret ediyor. İkinci yarıda dezenflasyon süreci devam ediyor ve yılsonu yüzde 22,3 civarına geriliyor. Yılın ilk 4 ayında enflasyonda hızlı bir gerileme öngörsek de ardından hızlı dezenflasyon patikasını gerçekçi bulmuyoruz. Merkez Bankası’nın tahmin patikası yıllık ortalama ithalat fiyatlarının dolar bazlı yüzde 8,5 düşmesiine, gıda fiyat artışının TL bazında yüzde de 22’ye gerilemesine dayanıyor. İthalat fifi yatlarının bu denli gerilemesi mümkün olmayabilir. Gıda enflasyonunun 2023’te te yavaşlamasının neye dayandırıldığını annlayamadık. Hava sıcaklığının mevsim norrmallerinin çok üstünde seyrettiği, yağışşların ortalamanın çok altında kaldığı kış ış mevsimi rekoltenin gerileyeceğine işaret et ediyor. Seçim sathına girdiğimiz, asgari ri ücretin ve kredilerin reel olarak arttığı, essnafın çiftçinin cömertçe desteklendiği orrtamda enflasyonun yüzde 35’in altına kalıı- cı gerilemesini beklemiyoruz.

ANA SAYFA

tr-tr

2023-01-27T08:00:00.0000000Z

2023-01-27T08:00:00.0000000Z

https://nbe.pressreader.com/article/282033331328555

NASIL BIR EKONOMI MEDYA HABER BASIN A.S. (Turkey)