Nasil Bir Ekonomi – Nasil Bir Ekonomi

Balık avcılığında rekabeti Akdeniz'in ortasına taşıdı/

Mustafa Kemal Çolak mcolak@nbe.com.tr

Türkiye’nin geleneksel iş ve aş sahası balıkçılığın yalnızca kendi karasularımızda geleneksel yöntemlerle yapıldığını düşünenler varsa fena halde yanılıyor. Balık endüstrisi öyle bir hal aldı ki artık rekabet çok uluslu boyutta, dünyanın en büyük denizlerinde yürütülüyor. Teknolojik teknelerle yapılan avcılığın yanı sıra pazarlık, satış hatta işleme kıyıdan binlerce kilometre uzaklıkta okyanusun ortasında gerçekleşiyor.

Türkiye de bu yarışın içinde. Su ürünlerinde global oyuncu olmak isteniyorsa, üretim küresel ortama taşınmalıydı, oldu da. Sektörde 2023’e ilişkin konulan 1 milyar dolar ihracat hedefi, 2021'de tutturuldu. Aynı yıl, ihracatta miktarda yüzde 19, değerde yüzde 30 yükselmesi sevindirici. İhracat 2022’de 1.5 milyar doların üzerinde kapattı, 2023’te ise 2 milyar doların üzerine çıkacak. Bu rakamların yukarı çıkması için kurallı üretimin artması gerekiyor.

Dört nesildir mesleğe gönül veren Sagun Ailesi, balıkçılığı bu sözünü ettiğim şekliyle uluslararası boyutta yaşayanlardan. Avcılıktan, satışa uzanan icrai faaliyetler, ailenin 4'üncü kuşak temsilcisi Oğulcan Kemal Sagun’a emanet. Akdeniz’in ortasında tekne filosuylu aylarca orkinos sürülerinin izini sürüyor. Rekabeti, Fransız, İtalyan, Yunanlı, Tunuslu, Faslı meslektaşlarıyla yaşıyor.

Sagun’u Ar-Ge ile büyütecek

Sagun Grubu’nun Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, “Avcılık, şirketlerimizdeki işlerimizin yalnızca bir bölümü. Ofislerimizde, çiftliklerimizde de önemli sorumluluklarım var. Ancak deniz üstündeki mesaim bir başka. Orkinos avı benim için ayrı bir olay. Aylarca telefon yok, internet yok. Böyle bir adrenalin yaşadığım başka bir şey yok” diyor. Çocukluğundan mesleğinin içinde olan Sagun, grubun amiral şirketi Kemal Balıkçılık ile birlikte büyümüş. Aile büyüklerinin vizyonuyla, küçük yaşlardan itibaren uluslararası ortaklık görüşmelerinde dahi bulunmuş. Su ürünlerinin duayen ismi baba Tuncay Sagun’dan mesleğin ve ticaretin inceliklerini öğrenmiş.

İyi eğitimli; Saint Joseph Lisesi’nden sonra Sabancı Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitiriyor. Ardından Ege Üniversitesi’nde Balıkçılık ve Su Ürünleri Bilimi ve Yönetimi üzerine master yapıyor.

Çok sevdiği, ‘hasat’ ifadesiyle tarif ettiği balık avcılığı dışında Sagun, deyim yerinde ise mesleğini A’dan Z’ye icra ediyor. Binin üzerinde çalışanı bulunan, Tuncay Sagun’un başkanlığındaki Sagun Grubu’nun günlük tüm işlerinden kendisi sorumlu. Grubun önünü açacak Ar-Ge faaliyetlerine ayrı önem veriyor. İstanbul İhracatçıları Birliği-Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birlik Başkan Yardımcılığı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanlığı başta, iş örgütlerinde ve sivil toplum kuruluşlarında da aktif mesai yürütüyor.

ANA SAYFA

tr-tr

2023-01-27T08:00:00.0000000Z

2023-01-27T08:00:00.0000000Z

https://nbe.pressreader.com/article/282591677077035

NASIL BIR EKONOMI MEDYA HABER BASIN A.S. (Turkey)