Nasil Bir Ekonomi – Nasil Bir Ekonomi

Benzersiz ve belirsiz 10 yıla hazır mıyız?

DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr

Marsh Türkiye Eş CEO’su Tarık Serpil, “Küresel riskler giderek daha fazla birbiriyle ilişkili hale geliyor. Pek çok riskin birbirini tetikleyebildiğini ya da risklerin birleşebildiğini, bu nedenle daha ciddi sonuçlar doğurabileceklerinin altını çizmek gerekiyor” diyor.

Marsh McLennan Şirketler Grubu ve Zurich Sigorta Grubu’nun stratejik ortaklığıyla Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan Küresel Riskler Raporu, her sene ekonomik, jeopolitik, toplumsal, teknolojik ve çevresel riskler dahil olmak üzere toplam 5 kategoride küresel refaha yönelik riskleri kısa, orta ve uzun vadede değerlendiren bir bakış açısı sunuyor.

İklim krizinin yol açtığı riskler ise özellikle önümüzdeki 10 yıl için en büyük risk olarak değerlendiriliyor. Küresel risklerin aslında birbiri ile son derece ilişkili olduğunu ortaya koyan rapora göre, en büyük sorunlardan biri de küresel iş birliği eksikliği. Küresel Riskler Raporu’nun detaylarını Marsh Türkiye Eş CEO’su Tarık Serpil ile konuştuk:

Eski risklerin geri döndüğünü görüyoruz

“2012’den 2021 yılına kadar öne çıkan risklere baktığımızda, ilk yıllarda katılımcıların ağırlıklı olarak ekonomik riskleri ön planda tuttuğu görülüyor. 2015 yılında ağırlıklı olarak raporda yer alan jeopolotik riskler, son yıllarda da risk sıralamasında yer alıyor. 2016 yılı itibarıyla ise çevresel risklerin listeyi domine ettiği görülüyor. Teknolojik riskler, çevresel risklerin önüne geçemese de hala etkisini gösteriyor. Son 3 yılda ise COVID ile ön plana çıkan eşitsizlikler, iklim değişikliğinde adaptasyon sorunu ve jeopolitik çatışmalar dikkat çekiyor. 2023 başlarken, dünya hem tamamen yeni, hem de ürkütücü bir şekilde tanıdık gelen bir dizi riskle karşı karşıya kaldı. Bu neslin iş liderlerinden ve kamu politika yapıcılarına, çok azının deneyimlediği enflasyon, hayat pahalılığı, ticaret savaşları, gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışları, yaygın sosyal huzursuzluk, jeopolitik çatışma ve nükleer savaş hayaleti gibi ‘eski’ risklerin geri döndüğünü görüyoruz.”

Riskler giderek daha fazla birbiriyle ilişkili

“Bu ‘eski’ olarak nitelendirebileceğimiz riskler, sürdürülemez borç seviyeleri, yeni bir düşük büyüme çağı, düşük küresel yatırım ve küreselleşmeden uzaklaşma, onlarca yıllık ilerlemenin ardından insani gelişmede bir düşüş, hızlı ve sınırsız gelişme, çift kullanımlı (sivil ve askeri) teknolojiler ve iklim değişikliğinin artan baskısı dahil olmak üzere küresel risk ortamındaki nispeten yeni gelişmelerle daha şiddetli hale gelebiliyor. Bunlar bir araya gelerek benzersiz, belirsiz ve çalkantılı bir on yılı şekillendiriyor. Burada risklerin giderek daha fazla birbiriyle ilişkili hale geldiğini göz önünde bulundurarak, pek çok riskin birbirini tetikleyebildiğini ya da risklerin birleşebildiğini, bu nedenle daha ciddi sonuçlar doğurabileceklerinin altını çizmek gerekiyor.

Odak konu “polikriz”

“2023 raporunun kısa vadeli riskleri arasında toplumsal riskler ve ‘hayat pahalılığı’ dünya çapında bir numaralı acil endişe kaynağı olarak ortaya çıkıyor. 2022 yılındaki raporda ilk 5 risk içerisinde herhangi bir jeopolitik riske rastlamaz iken, 2023 raporunda Rusya-Ukrayna çatışması ve Doğu Asya’daki gerilimlerle şiddetlenen ‘kısa vadede jeoekonomik çatışma’ riskinin bu yıl 3’üncü sıraya yükseldiğini gözlemliyoruz. Benzer olarak uzun vadede her iki raporda da iklim ve çevresel kaygılar öne çıkarken; ‘iklim değişikliğini azaltamama’ ve ‘iklim adaptasyonundaki başarısızlık’ ilk iki sırayı alıyor. 2023 raporunda buna ek olarak, uzun vadede ilk 5 risk arasına ‘büyük ölçekli gönülsüz göç’ riskinin dahil olduğunu görüyoruz. 2023 raporunda odak konular olarak; hem bugünün krizlerine hem de yarının felaketlerine değinildiğini görüyoruz. Bu yılın odaklanılan en önemli konusu polikriz. Eş zamanlı şoklar, birbirine derinden bağlı riskler ve aşınan dayanıklılık, farklı krizlerin etkileştiği ve toplam etkinin her bir parçanın toplamından çok daha fazla olduğu çoklu kriz riskine yol açıyor.”

SÜRDÜRÜLEBILIR EKONOMI

tr-tr

2023-01-27T08:00:00.0000000Z

2023-01-27T08:00:00.0000000Z

https://nbe.pressreader.com/article/282729116030507

NASIL BIR EKONOMI MEDYA HABER BASIN A.S. (Turkey)