Nasil Bir Ekonomi – Nasil Bir Ekonomi

Mersin Büyükşehir, 2022’de katı atıktan 65 milyon kw elektrik üretti

ALİ ESKALEN

Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı, iklim değişikliğine neden olan etmenlerin zararlarını en aza indirmek adına çalışmalarını sürdürüyor. Katı atıkların yeniden değerlendirilmesi, depolanması ve bertaraf işlemlerini yürüten Mersin Büyükşehir, ayrıca atıklardan enerji üretimi de gerçekleştiriyor. Bu kapsamda 2022 yılında toplam 480 bin 414 ton katı atığı taşırken, 622 bin 518 ton atığın da bertarafını gerçekleştirdi. 2022 yılı içerisinde tüm sağlık kurum ve kuruluşlarından 2 milyon 753 bin kg tıbbi atık toplayan ekipler, bu atıkları da bertaraf ederek, insan ve çevre sağlığına zarar vermesinin önüne geçti. Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu, “Katı atıkların bertarafı sırasında ortaya çıkan metan gazından elektrik üretiyoruz. 2022 yılında yaklaşık olarak 72 bin hanenin aydınlatma enerjisine eşdeğer miktarda enerji üretimi gerçekleştirdik. Önümüzdeki süreçte kapasitemizi en az 100 ile 120 bin haneye yetecek miktara taşımayı hedefliyoruz. Bertaraf sahamıza gelen katı atıklardan 2022 yılı içerisinde yaklaşık olarak 65 milyon kilovat enerji üretimi gerçekleştirdik. Bu tabi ki, hem iklim değişikliği ile mücadele, hem de atıkların ekonomiye kazandırılması açısından önemli bir adım” diye konuştu. MERSİN/ EKONOMİ

Hanefi Mahçiçek başkanlığındaki Onikişubat Belediyesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan ‘Yeşil Kalkınma’ politikası kapsamında hem doğayı koruma hem de enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

‘Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık’ temasıyla EXPO 2023’e ev sahipliği yapmaya hazırlanan Onikişubat Belediyesi, Başkan Mahçiçek’in enerji yatırımlarına farklı bir boyut kazandırdı. Bu kapsamda 10 yıl süreli ‘Gelir Paylaşım Modeliyle’ güneş enerjisinden Elektrik Üretim Santrali yapımı, kurulumu ve işletilmesi amacıyla çıkılan ihaleyi, Consus Enerji iştiraki olan Tres Enerji aldı. İhalenin tamamlanmasının ardından Başkan Mahçiçek, Tres Enerji Genel Müdürü Atay Arpacıoğulları ile bir araya gelerek protokol imzaladı.

Onikişubat Belediyesi, proje kapsamında 2.3 megavat kurulu güce sahip panellerde üretilen elektriğin yüzde 12’isine sahip olurken, 10 yıl boyunca elektriği yüzde 12 indirimli kullanacak.

Elektrik üretim panelleri ise Belediye Hizmet Binası, Asfalt Şantiyesi, EXPO 2023 Ülke Bahçeleri ve Nikah Salonu çatısı olmak üzere 4 farklı lokasyona kurulacak. Sözleşme sonunda taşınmaz üzerinde yapılan 2090 kWe/2452.20 kWp güneş enerjisi, tamamıyla belediyeye devredilecek.

Güneş Enerji Santrali’nin ardından Hidroelektrik Santral de kuracaklarını dile getiren Başkan Mahçiçek, "Bu projeyle Belediye Hizmet Binamız, Asfalt Şantiyemiz, EXPO 2023 Ülke Bahçeleri ve Nikah Salonu’muzun elektrik ihtiyacının önemli bir kısmını güneşten karşılayacağız” dedi

“Onikişubat Belediyesi ilk günden itibaren tasarruf edecek”

Consus Enerji iştiraki olan Tres Enerji Genel Müdürü Atay Arpacıoğulları ise Onikişubat Belediyesi’nin maddi bir yük altına girmeden enerji giderlerinde tasarruf edeceğini belirterek, “Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında faaliyetlerde bulunuyoruz. Tres Enerji olarak kamuya, özel sektöre, belediyelere hizmet veren, finansmanlarını karşılayıp yatırımlarını yaptıktan sonra, anlaşma bittiğinde yüzde 100’ü kamuya kalacak şekilde bir iş modelimiz var. Dolayısıyla başkanımızın dediği gibi kamunun herhangi bir bütçesine yük getirmeden ilk günden itibaren tasarruf etmeye başlıyor. Sonucunda kamuya kalan bir gelir oluyor. En hızlı şekilde projeyi gerçekleştirip hayata geçirmek üzere hazırlıklarımızı tamamladık. 2.3 megavat elektriği Kahramanmaraş halkımızın hizmetine sunma şerefine nail olacağız” dedi.

Onikişubat Belediyesi kendi elektriğini kendisi üretecek

*

SÜRDÜRÜLEBILIR EKONOMI

tr-tr

2023-01-27T08:00:00.0000000Z

2023-01-27T08:00:00.0000000Z

https://nbe.pressreader.com/article/282737705965099

NASIL BIR EKONOMI MEDYA HABER BASIN A.S. (Turkey)