Nasil Bir Ekonomi – Nasil Bir Ekonomi

Piyasa güvercin mesajlara odaklandı

Fed, piyasa beklentileri paralelinde politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,50-4,75 aralığına yükseltti. Fed Başkanı Powell’ın "hızımızı yavaşlattık ama sıkılaşmaya devam" mesajı vermesine rağmen, piyasalar başkanın “fiyat baskılarının yumuşamaya başladığını kabul ettiği” cümlelere odaklandı. Powell'ın açıklamalarının güvercin bulunmasıyla, altının ons fiyatı dokuz ayın zirvesini, Euro/dolar paritesi de 1,1033 ile 4 Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. FOMC tarafından açıklanan metinde, Komitenin para politikasının enflasyonu yüzde 2'ye çekecek kadar sıkı bir duruş sergilemesi için faiz oranında devam eden artışların uygun olacağının öngörüldüğü belirtildi. Fed kararının ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'ndan (BOE) da 50 baz puanlık faiz artışı geldi./

Fed piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,50 - yüzde 4,75 aralığına yükseltti. Başkan Powell’ın sıkı para politikasının bir süre daha devam edeceği mesajı vermesine rağmen, piyasalar başkanın “fiyat baskılarının yumuşamaya başladığını kabul ettiği” cümlelere odaklandı.

ABD Merkez Bankası (Fed) piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,50 - yüzde 4,75 aralığına yükseltti. Fed Başkanı Jerome Powell son gelişmelerin cesaret verici olduğunu, ancak enflasyonun sürekli bir düşüş patikasında olduğundan emin olmak için daha fazla kanıta ihtiyaç duyduklarını söyledi. Enflasyonun yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde seyrettiğini belirten Powell dezenflasyonist sürecin başladığını, ancak aynı eğilimi hizmetler sektöründe de görmeleri gerektiğini belirtti.

Hızımızı yavaşlattık ama sıkılaşmaya devam

Powell'ın "Sıkılaştırma patikamızı tamamlamadan önce bir kaç faiz artışı daha yapmayı tartışıyoruz. Hızımızı yavaşlattık ama sıkılaşmaya devam ediyoruz. Komite şu an için bir durma noktasında değil. Enflasyon istenilen seviyeye inene kadar faiz artışlarına devam edeceğiz" şeklindeki açıklamaları önemliydi. Bankanın bu sene faiz indirimine gitmesinin oldukça zor olduğunu ifade eden Powell’ın sıklıkla Mart toplantısına ve o toplantıdaki öngörülere atıf yapması da dikkat çekiciydi. Piyasalardaki fiyatlamalara göre, Fed'in Mart’ta yüzde 83 ihtimalle 25 baz puanlık daha faiz artırması öngörülürken, Mayıs’tan itibaren faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından yayınlanan karar metninde ise, Komitenin para politikasının enflasyonu yüzde 2'ye çekecek kadar kısıtlayıcı bir duruş sergilemesi için faiz oranında devam eden artışların uygun olacağının öngörüldüğü belirtildi. Fed faiz artışlarına devam sinyali verse de yatırımcılar Powell’ın enflasyondaki yumuşamayı kabul etmesine, fiyat baskılarının yumuşamaya başladığını kabul ettiği cümlelere odaklandı. Piyasada artan risk iştahıyla hisse senetleri yükselirken dolar ve tahvil getirileri düştü. Powell'ın açıklamalarının güvercin bulunmasıyla altının ons fiyatı 1.957 dolar ile Nisan 2022'den bu yana, başka bir deyişle dokuz ayın zirvesini gördü. New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,05, Nasdaq endeksi yüzde 2 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,02 değer kazandı. Dolar endeksi 100,8 ile Nisan'dan bu yana görülen en düşük seviyeyi test etmesinin ardından 101'in bir miktar üzerinde dengelendi. Euro/dolar paritesi ise 1,1033 ile 4 Nisan 2022'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

ANA SAYFA

tr-tr

2023-02-03T08:00:00.0000000Z

2023-02-03T08:00:00.0000000Z

https://nbe.pressreader.com/article/281578064809636

NASIL BIR EKONOMI MEDYA HABER BASIN A.S. (Turkey)