Nasil Bir Ekonomi – Nasil Bir Ekonomi

Emta, ‘Kazablanka’ kablo üretimine başladı

ERAY ŞEN /

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde kablo sektöründe faaliyet gösteren Emta, yüksek iletim kapasitesine sahip yeni kablo ürünü ‘Kazablanka’nın üretimine başladı. İstanbul merkezli Emta Elektrik Mühendislik AŞ’nin Kadirli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerinin Fabrika Müdürü Fatih Şahin, son dönem çalışmalarını EKONOMİ’ye anlattı. Emta’nın 15 yıl önce hizmete giren Kadirli fabrikasında kablo üretimi yapıldığını belirten Şahin, “Burası Kadirli OSB’nin ilk fabrikası, ondan dolayı yeri ayrıdır” dedi. Tesisin 60 dönümü kapalı olmak üzere 150 dönüm alanda kurulu olduğunu aktaran Şahin, “Özünde çelik, alaşım ya da kompozit olan ama dışı alüminyumdan örülen kablolar üretiyoruz. Fırınlarımızda alüminyum külçeleri eritip, çeşitli aşamalardan sonra tele çeviriyor ve örme işlemi ile kabloya dönüştürüyoruz” bilgisini verdi.

Sektörde ürün çeşitliliğinin çok fazla olduğunun altını çizen Şahin, “Binlerce çeşit kablo saymak mümkün; alçak gerilim, orta gerilim, yüksek gerilim kabloları olarak bilinen kabloların kompozit özlüsü, çelik özlüsü ya da alaşımlı türleri farklı amaçlarla kullanılıyor. Bunların kimisi daha fazla iletim sağlamak, kimisi daha yüksek gerilime dayanması için, kimisi hava şartlarına göre tasarlanıyor” diye konuştu.

“Kablolara şehir isimleri veriliyor”

Türkiye’de üretimi yaygın olmayan yeni ürünlerine değinen Şahin, “Bu hafta yeni bir kablonun üretimine başladık. Bu ürünlere genellikle şehir isimleri veriliyor ve bu yeni ürüne de lisans sahibi firma tarafından ‘Kazablanka’ adı verilmiş. Ürün, tel formatında değil, ‘trapez’ formatta. Kazablanka kablonun özelliği yüksek iletim kapasitesine sahip olması. İletim esnasında enerji kayıplarının minimuma indirilmesi için tasarlanmış, özel bir ürün” dedi.

Fabrikada 115 kişiyi istihdam ettiklerini söyleyen Şahin, tesisin kapasitesi hakkında şu bilgileri verdi: “Tesisimiz yıllık 60 bin ton döküm kapasitesine sahip. Bu tür iletken üretimler için de yine 50-60 bin ton civarında kapasitemiz var. Kullandığımız kapasite, siparişe göre şekilleniyor. Bu sektördeki bütün ürün çeşitlerini yapabilecek kapasiteye sahibiz. Türkiye’de kablo dendiği zaman akla gelen dört, beş firmadan biri Emta’dır.”

YURT HABERLERİ

tr-tr

2023-02-03T08:00:00.0000000Z

2023-02-03T08:00:00.0000000Z

https://nbe.pressreader.com/article/282016151473828

NASIL BIR EKONOMI MEDYA HABER BASIN A.S. (Turkey)