Nasil Bir Ekonomi – Nasil Bir Ekonomi

Gümüş, Çin etkisiyle altınla arayı kapatabilir

Birçok uzman gümüşü uyuyan bir deve benzetiyor. Uzmanlar Çin ekonomisi ivme kazanırsa, endüstriyel bir metal olan gümüşün bu yıl altından daha iyi performans göstereceğini düşünüyor.

EVRİM KÜÇÜK/

Altın/gümüş oranının, son yıllardaki ortalamaların yaklaşık 20 puan üzerinde 80 seviyelerinde seyretmesi, gümüşün altına kıyasla ucuz kaldığına işaret ediyor. Analistler, Çin ekonomisinin yeniden açılmasıyla, gümüşün altına göre daha iyi performans sağlayacağı görüşünde. Gümüşün ikili karakterine işaret eden uzmanlara göre, talebin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan endüstriyel kullanımdaki artış gümüşü 9 yılın zirvesine çıkarabilir. ABC Bullion CEO'su Janie Simpson’a göre, “Gümüş fiyatında bu yıl 30 dolar/ons seviyesini görmek sürpriz olmayacak.”

Değerli metaller merkez bankalarının faiz artırım stratejilerine ilişkin netlik arayışıyla dalgalı bir hafta geçirdi. Ancak gümüş gibi aynı zamanda endüstriyel metal kimlikli yatırım araçların seyri için bir diğer önemli faktör, dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’in yeniden açılması. Uzmanlar, Çin’in sıfır COVID kısıtlamalarına geri dönmemesi halinde yılın geri kalanında gümüşün altından daha iyi performans gösterebileceği tahmininde bulunuyor.

Gümüş fiyatları son 6 ayda yüzde 14 değer kazanarak 23.0-24.0 dolar bandında hareket ediyor. Bir ons altının ne kadar gümüş aldığını gösteren altın/gümüş oranı da 80 seviyesi üzerinde konumlanarak gümüş varlığının altına kıyasla daha ucuz bir seviyede bulunduğuna işaret ediyor. Son yılların ağırlıklı ortalamasına bakıldığında bu seviyenin 60–70 aralığında olması gerekiyor. Bu oranın uzun vadeli ortalamanın üzerinde olması, gümüşün değerinin altında kaldığı, altının ise aşırı değerlendiği anlamına geliyor.

Ancak Çin ekonomisinin yeniden açılması, gümüşün parlamasına ve altından daha iyi duruş sergilemesine yardımcı olabilir. ICICI Prudential Asset Management Company (AMC) baş yatırım stratejisi Chintan Haria, "Çin’in yeniden açılması gümüş fiyatlarındaki ralliyi körüklüyor" diyor. Axis Securities Emtia Bölüm Başkanı Pritam Patnaik de, “Çin'de COVID hafiflerse ve daha fazla kesinti olmadan yeniden açılırsa, bu durum ana metallerde ve gümüşte bir ralliye yol açacaktır” şeklinde konuşuyor.

Uyuyan dev uyanmak üzere

Birçok uzman gümüş varlığının uyuyan bir dev olduğunu belirtiyor. Çin ekonomisi ivme kazanırsa, gümüş sessizliğini bozabilir. Fibonacci analizleri yapıldığında ons gümüş varlığının yakın vadede 20.50 dolar – 28.0 dolar aralığında salınım göstereceğine işaret ediyor.

Zira gümüşün ikili bir karakteri var; talebinin yaklaşık yüzde 70'i endüstriyel kullanımdan, geri kalanı ise yatırım ve mücevherat talebinden geliyor. ABC Bullion CEO'su Janie Simpson, gümüş fiyatının altından daha iyi performans göstererek 9 yılın zirvesine çıkabileceğini düşünüyor.

“Bu yıl 30 dolar sürpriz olmaz”

Simpson, "Gümüş, tarihsel olarak bakıldığında enflasyonun yüksek olduğu yıllarda yıllık yüzde 20'ye yakın getiri sağlamıştır. Gümüşün altına göre ne kadar ucuz olduğu dikkate alındığında, gümüş fiyatının bu yıl 30 dolar/ons seviyesine doğru gittiğini görmek sürpriz olmaz" değerlendirmesini yapıyor.

1980'de yüzde 13.5'lik bir enflasyon döneminde şimdiye kadarki en yüksek spot fiyatı olan 49.45 dolara ulaştı. Şu anda gümüş, yüzde 6.5'lik bir enflasyon oranıyla ons başına 24 dolara kadar çıktı.

ANA SAYFA

tr-tr

2023-02-03T08:00:00.0000000Z

2023-02-03T08:00:00.0000000Z

https://nbe.pressreader.com/article/282218014936740

NASIL BIR EKONOMI MEDYA HABER BASIN A.S. (Turkey)