Nasil Bir Ekonomi – Nasil Bir Ekonomi

TMO satış kararı aldı, fındıkta fiyat düştü

VEYSEL AĞDAR /

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık satacağını açıklaması fiyatı aşağı çekti. Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük, Piyasanın altında açıklanan fiyatı eleştirerek “Bu durumun izaha ihtiyacı vardır” dedi. İhracatçı ise 28 bin tonluk satışın dengeleri bozmayacağı görüşünde.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından piyasaya fındık satışının başlamasıyla birlikte, serbest piyasada fındık fiyatında büyük düşüş yaşandı. Serbest piyasada 63 liraya kadar ulaşan fındık fiyatı 58 liraya kadar geriledi. Önceki gün stoklarında bulunan 2021 mahsulü Levant kalite kabuklu fındığın kilosunu 58, 2022 mahsulü Levant ve Giresun kalite kabuklu fındığın kilosunu ise 61 TL’den satacağını açıklayan TMO, fındığı 5153 TL’den almıştı. Serbest piyasada şuan Levant kalite fındığın kilosu 60 TL, Giresun kalite fındığın kilosu da 62,5 TL’den işlem görmekte. TMO’nun piyasaya ürün arzını geçen yıl olduğu gibi şubat ortasında beklediklerini vurgulayan sektör temsilcileri bu arzın serbest piyasada fiyatları aşağı çekeceğini kaydettiler. Serbest piyasada 55 TL bandında bir fiyat oluşacağını kaydeden yetkililer üreticinin elinde fazla miktarda ürün bulunmadığını ancak tacirin elinde ürün bulunduğu ifade ettiler.

Piyasa dengelerini bozmaz

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği (İFMİB) Başkanı Muzaffer Taviloğlu, TMO’nun piyasa şartlarını gözeterek hareket ettiğini belirterek, ilk tepkinin fiyatlara aşağı yönde bir baskı uygulasa da gelecek taleplere göre fiyatların oluşacağını söyledi. TMO’nun satış kararının “ben buradayım” mesajını verdiğini ifade eden Taviloğlu şu görüşü paylaştı: “TMO, depolarındaki 180 bin ton fındığın sadece 28 bin tonunu 7 Şubatta satacak. Piyasa dengelerini bozmayacak bir durum. İhracatçıya ben buradayım dedi. Biz de ihracatçı olarak üzerimize düşen görevi yerine getirerek dış pazarda payımızı artırmak için çalışacağız. Gelen talebe göre fiyatlar tekrar toparlanacaktır.” Taviloğlu, TMO’nun stoklarında bulunan fındığın peyderpey satacağını sözlerine ekledi.

Neden piyasa altında açıkladı

2017’den beri fındık piyasasını regüle etmekle görevlendirilen TMO’nun bugüne kadar uygulamalarının doğruluğunu her ortamda dile getirdiğini kaydeden Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Hamza Bölük, “Geldiğimiz bugünde; 2017’den günümüze kadar yazılı olmayan bir takvimle piyasa oluşturuldu. En geç Temmuz ayı içinde müdahale alım fiyatı açıklandı, doğru dedik. 3 dolar değerlemesiyle alım yapılacak dendi, doğru dedik. Her yıl Mart ayında günün piyasa fiyatı ya da bir miktar üstünden satım fiyatı açıklandı, doğru dedik. Satışlar kademeli ve aylara bölünerek yapıldı, doğru dedik ve hepsini takdir ederek şükranlarımızı sunduk. Şimdi ne oldu da 1 Şubat’ta daha piyasalar şekillenmeden satış kararı alındı. Velev ki ihtiyaç var, satalım dendi. Peki, neden piyasalar 62-63 TL bandında fiyatlanırken, TMO tarafından 58-61 TL gibi bir fiyatla piyasa altında açıklandı. Bu durumun izaha ihtiyacı vardır” dedi.

Fiyatlar yükseliyordu

TMO’nun piyasaya ürün satmasına anlam veremediklerini kaydeden Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, “Tabi ki ürün satacaktır. Ancak fındığın kilosu serbest piyasada 65 TL seviyesini görürken piyasaya 61 TL’den arzı yükseliş trendinin önünü kesti” dedi.

ANA SAYFA

tr-tr

2023-02-03T08:00:00.0000000Z

2023-02-03T08:00:00.0000000Z

https://nbe.pressreader.com/article/282342568988324

NASIL BIR EKONOMI MEDYA HABER BASIN A.S. (Turkey)