Nasil Bir Ekonomi – Nasil Bir Ekonomi

İlaç krizi çözülmezse sonu felaket olacak

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, yaşanan ilaç krizine çözüm bulunması gerektiğini belirterek, “İlaç krizi derhal çözülmezse sonu bir felaket olacak. Bütün illerimizden, 29 binden fazla noktada hizmet veren eczacılarımızdan ve ilaç bulamayan hastaların adeta yardım çığlıklarından anlaşılıyor ki; toplum sağlığı anlamında son derece hayati bir krizin içindeyiz” dedi.

'Sağlığı hiçe sayan tek ülkeyiz'

İhtiyacı olan ilacı bulmak için eczaneleri dolaşan vatandaşın artık il il dolaşmaya başladığına değinen Çıray, “Elbette ilaç tedariki küresel ölçekte problemli bir durumda ancak çözmek için hiçbir somut adım atmayan ve krizin giderek derinleşmesine göz yumarak toplum sağlığını hiçe sayan tek ülke biziz” değerlendirmesi yaptı.

İlaç alacak eczane bulamayacağız,

Çıray, yaptığı yazılı açıklamada yanlış politikalar sonucu TL’nin hızla değer kaybetmesi ve tarihin en yüksek enflasyonunun yaşanması nedeniyle yerel pazarın da ilaç üretiminde çok zorlandığını belirterek, ilaç fiyatlarının ekonomik koşullara göre güncellenmemesini eleştirdi. Çıray, “Her dört ilaçtan biri bulunamıyor ve her iki eczaneden biri kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Hemen somut önlemler alınmazsa yakında ilaç alacak eczane de bulmak zorlaşacak” dedi.

Türkiye’de ilaçların yaklaşık yüzde 55’inin ithale edildiğini kaydeden Çıray, hastaların artık ilaç bulamamayı hatta ilaçların muadillerine bile ulaşamayacaklarını kabullendiklerini belirtti. “İlaç krizi öyle bir noktaya geldi ki, sosyal medyada insanlar birbirlerine ilaç soruyor” diyen Çıray, bu krizin ilaç bulamayan hastaların hayatta kalma dürtüsüyle eczacılara karşı öfke duymasına neden olacağını ve istenmeyen olayların yaşanmasına zemin hazırlayabileceğini söyledi.

MEVZUAT-GÜNCEL

tr-tr

2023-02-03T08:00:00.0000000Z

2023-02-03T08:00:00.0000000Z

https://nbe.pressreader.com/article/282402698530468

NASIL BIR EKONOMI MEDYA HABER BASIN A.S. (Turkey)