Nasil Bir Ekonomi – Nasil Bir Ekonomi

Veri, akıllı şehrin yönetim aracı oldu

Kerem Özdemir elfkerem@gmail.com

Intel’in 2017’de satın aldığı bilgisayar görüsü (computer vision) şirketi Mobileye, hem bir İsrail startup’ının rekor satış rakamı olarak 15,3 milyar doları bölgenin yatırım tarihine yazmış hem de dikkatleri otonom sürüşün geleceğine çekmişti. Chip üreticisi Intel’in nerdeyse bir işlemci fabrikası boyutunda yatırım yaptığı Mobileye’ın halka arzı için 2022’de 50 milyar doların üzerinde piyasa değeri beklentisi vardı. Yıl sonunda bu b beklenti 30 milyar dolar civarına çekilirken çek yine de Intel’in satın aldığı fiyatın fiya iki katına işaret ediyor.

Piyasaların P farklı dinamikleri var ancak anc sahadaki kullanım değeri çok daha dah kolay anlaşılabiliyor. Birkaç yıl önce önc İstanbul’da düzenlenen İsviçre etkinliğinde, k yanılmıyorsam Cenevre’de toplu taşıma araçlarıne entegre edilen Mobileye sistemi ile yapılanlar anlatıldı. Şehirde seyreden otobüslerden gelen veri ile hangi ağaçların budanması gerektiği ya da şehrin hitap edilmesi gereken diğer ihtiyaçları belirleniyordu. Üstelik bunu anlatan, Intel ya da Mobileye yetkilileri değil, ülkeleri lie ilgili sunum yapan İsviçreli yöneticilerdi.

Bu etkinliğin yıllar öncesinde İstanbul’da araçların altına eklenen görüntüleme sistemleri ile yollardaki durumun sürekli tespit edilmesi ve çukurların kapatılması gündeme gelmişti. Ancak hem maddi yük hem de araçları montaj için gereken süre, projenin gerçekleştirilmesini engellemişti. O zamanki mobil telekomünikasyon şebekesindeki hızlar ve maliyetler de yük oluşturuyordu.

Günümüzde çok farklı dengeler söz konusu. Özellikle ulaşımda e-scooter kullanımının yarattığı örnekler, yeni mobilite anlayışının daha hızlı yaygınlaşmasını sağlıyor. Bu scooter’ların bırakıldığı noktalar ve kimin kullandığının akıllı telefonlar üzerindeki uygulamalarla takibi kiralama sistemlerini çok pratik hale getiriyor. Ancak fazlası mümkün.

İstanbul’u ziyaret eden Acer EMEA Başkan Yardımcısı Grigory Nizovsky, Acer’ın elektrikli scooter’larının ES 3 serisi ile Enduro Urban N3 notebook bilgisayar kullanılarak Moskova’nın iki ayrı güzergâhının fotoğraflandığı bir tanıtım kampanyası ile Rusya’da e-scooter’ların yaygınlaşmasını sağlayacaklarını ifade etti. En güçlüsü 60 kilometre menzile sahip üç e-scooter modeli bulunan Acer’ın başkan yardımcısı ile daha sonra sohbet ederken, bu araçların kaldırımda 5 kilometre ve parklarda 10 kilometre hızı aşmamasını sağlamaya kadar uzanan çeşitlilikte üçüncü taraf teknoloji uygulamalarının bulunduğunu söyledi. Bu konu, bizim en azından İstanbul’daki ulaşım sistemimizde önemli bir eksiklik ve buna hitap etmek önemli olmalı.

2022’de cirosunun yüzde 86’sını notebook bilgisayarlardan elde eden Acer’ın e-scooter işine duyduğu ilgi, bu alana önem vermenin ekonomik karşılığı olacağını gösteriyor. Hız ve park kontrolü dahil olmak üzere bir akıllı şehir ulaşım sisteminin tasarlanması ve bu araçların akıllı şehrin damarlarında akan kan gibi akıllı şehrin verisini sağlaması, sokaklardan scooter toplamaya göre daha ileri bir kent yönetimi modeli oluşturabilir.

MEVZUAT-GÜNCEL

tr-tr

2023-02-03T08:00:00.0000000Z

2023-02-03T08:00:00.0000000Z

https://nbe.pressreader.com/article/282480007941796

NASIL BIR EKONOMI MEDYA HABER BASIN A.S. (Turkey)