Nasil Bir Ekonomi – Nasil Bir Ekonomi

Eczacıbaşı, Kuzey Amerika ve MENA’da etkinliğini artıracak

Suudi Arabistan’da seramik, Orta Asya’da madencilik yatırımları üzerinde çalışmaları sürdürdüklerini anlatan Eczacıbaşı CEO’su Atalay Gümrah, “ABD, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da etkinliğimizi daha da artırmayı amaçlıyoruz” dedi. Gümrah, 2024 yatırım hedefi

Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Atalay Gümrah, Topluluğun 2024 yılı hedefleri ve ekonomiye ilişkin beklentilerini paylaştı. 2024’te cironun Euro bazında yüzde 10 artarak 2,2 milyar Euro’yu aşmasını hedeflediklerini anlatan Gümrah, yatırım hedefini ise 500 milyon Euro olarak açıkladı. Bu dönemde Avrupa pazarlarında özellikle Almanya’daki daralma kendilerini olumsuz etkilerken, Orta Doğu ve Amerika’da pozitif sonuçlar elde ettiklerini belirten Gümrah, “İçinde bulunduğumuz iş alanlarının hemen hemen hepsinde Türkiye’nin en büyük ihracatçısı konumumuzu koruyor, geliştiriyoruz. 2024 hedefimiz, 2023’te devreye aldığımız yatırımlar ile ihracat gelirlerimizi yüzde 15 büyütmek. Bu hedefi koyarken Avrupa’daki toparlanmaya ek olarak mevcut iş alanlarımızda farklı kanallara yayılarak, yeni müşterileri portföyümüze katarak büyümeyi planlıyoruz. 2023’te daha hareketli pazarlarımız olan ABD, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’daki etkinliğimizi daha da artırmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

“2024 yatırım bütçesi 500 milyon Euro”

2024 için yatırım bütçelerine 500 milyon Euro ayırdıklarını belirten Gümrah, şunları kaydetti: “Önümüzdeki 5 yıllık dönem için ana iş kollarımızın hepsinde büyümeye yönelik yatırımlarımız devam edecek. 2024-2028 dönemi için Eczacıbaşı Topluluğu’nun işlerini geliştirmeye, büyütmeye ve iklim değişiminin etkilerini en aza indirmeye yönelik 2 milyar Euro’yu aşan bir yatırım planımız var. Bu dönemde yatırımlarımızda sağlık ve doğal kaynaklara daha büyük pay ayırdık. Yapı ürünleri ve tüketim ürünleri alanlarındaki faaliyetlerimiz, yatırım bütçelerinden büyüme potansiyelleri ölçüsünde pay alacaklar. Yatırımlarımızda yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da büyümeyi destekleyen hedeflerimiz olacak. Üretim yatırımlarına ek olarak, müşterilerimize daha iyi hizmet vermek için etkin olduğumuz pazarlarda tedarik zinciri ve depolama yatırımlarımızı da artıracağız.”

Sürdürülebilirlik yatırımlarının bütçelerdeki payını artıracakları bilgisini paylaşan Gümrah, özellikle döngüsel ekonomi yatırımları ile su-enerji ve malzeme tüketimini azaltacak kontrol sistemlerine odaklanacaklarını vurguladı. Atalay Gümrah, mevcut işlerinde öngördükleri yatırımlara ek olarak, 2022’de yaptıkları gibi, içinde bulundukları iş alanlarında büyüme hedeflerini destekleyecek şirket satın alımları ve ortaklıkları değerlendirmeye devam edeceklerini, yurt içinde olduğu kadar, yurt dışı pazarlarda da satın alma veya ortaklık kurma projelerini fırsatlar oluştukça mutlaka değerlendirdiklerini söyledi.

Orta Doğu ve Orta Asya’da yatırım

Körfez’de bölgenin en büyük ekonomisi olan Suudi Arabistan’da seramik sağlık gereçleri ve endüstriyel mineral alanlarında ortaklık ve yatırım planları olduğunu anlatan Gümrah, Orta Doğu’da önemli değişimler olduğunu, bölgede daha etkin olmak için hem üretim hem de tedarik zinciri yatırımları planladıklarını söyledi. Orta Asya ülkelerinden Kazakistan ve Özbekistan’da başta metalik maden sahalarını geliştirmek üzere çeşitli işbirliği ve yatırım fırsatları üzerinde çalıştıklarını ifade eden Gümrah, bu coğrafyalardaki zengin doğal kaynakların etkin kullanılmasına yönelik projeler geliştirmeyi planladıklarını bildirdi. Gümrah, “Diğer yandan Fas’ta temizlik kağıtlarında mevcut yatırımımızı ilave yatırımlarla ve fırsatlar oluştukça satın almalar ile de Kuzey Afrika’da büyütmeyi, bu bölgeyi Afrika’da daha etkin olmak için bir üs olarak kullanmayı hedefliyoruz.” dedi. Bu yatırımlar için bugünden somut bir rakam vermenin mümkün olmadığını vurgulayan Gümrah, yatırım rakamlarının, projelerin gelişimine ve ortaklık yapılarına bağlı olarak şekilleneceğini söyledi.

GÜNCEL

tr-tr

2023-12-26T08:00:00.0000000Z

2023-12-26T08:00:00.0000000Z

https://nbe.pressreader.com/article/281831468545093

NASIL BIR EKONOMI MEDYA HABER BASIN A.S. (Turkey)